Talent voor groei
Talent voor groei
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding
  • Onze consultants komen uit de sector
  • Schakel tussen opleiding en arbeidsmarkt

Josien Dikken

Medewerker mest en mineralen bij Agrifirm Exlan‘Veel kennis en gedrevenheid bij Exlan’

De melkveehouderij kent weinig geheimen voor Josien Dikken (24). Geboren en getogen op het veehouderijbedrijf van haar ouders is ze sinds jaar en dag nauw betrokken bij de sector. De keuze voor een baan binnen deze sector stond hierdoor al vroeg vast.

Na het Groenhorst College in Emmeloord studeerde Josien aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden, met als specialisatie Melkveehouderij. Ze bleef na haar studie werken bij haar laatste stagebedrijf, Farmservice Herman de Haan in Genemuiden. ,,Dat was een mooie opstap, maar ik kon er niet verder groeien”, vertelt ze. ,,Als stageopdracht heb ik een besparingsscan uitgevoerd. Na mijn stage werkte ik als vliegende kiep in het bedrijf. Ik beheerde het magazijn van de Farmservice en verzorgde de webshop. Soms bezorgde ik zelf producten bij veehouders.”

Josien solliciteerde ondertussen op verschillende functies, maar ze kreeg vaak te horen dat ze te weinig werkervaring had. ,,Het solliciteren naast een drukke baan is enorm tijdrovend”, zegt ze. ,,Daarom koos ik voor een bemiddelingsbureau. Aeres Agree, het vroegere Agrojobs, kende ik nog vanuit mijn studietijd. Consultant Marjon Beers ging voor mij op zoek naar een geschikte functie. Dat heb ik als heel prettig ervaren. Het scheelde mij veel tijd. Aeres Agree weet welke bedrijven op zoek zijn naar starters. Marjon stuurde mij geregeld een vacature toe met de vraag: lijkt dit je wat?”

Zo kreeg ze ook de vacature medewerker mest en mineralen bij Agrifirm Exlan in Meppel onder ogen. Die trok Josiens aandacht. ,,Het advieswerk sprak mij aan, net als het contact met klanten en het werken bij een grote organisatie.”

Exlan staat voor Expertise in de landbouw. Als technisch adviesbureau is Exlan gespecialiseerd in dienstverlening op het gebied van bedrijfsontwikkeling, milieu- en bouwwetgeving, huisvesting, welzijn, mestwetgeving en milieutechniek.
Aeres Agree stuurde Josiens cv naar Exlan en ze werd uitgenodigd voor een gesprek op het hoofdkantoor in Apeldoorn. ,,Dat verliep heel goed. In het tweede gesprek kreeg ik een contract aangeboden. Het eerste half jaar heb ik via Aeres Agree gewerkt; inmiddels ben ik in dienst bij Exlan.”

Het bevalt haar goed, zelfs beter dan ze van tevoren dacht met in haar achterhoofd de lange kantoordagen. ,,Je bent in dit werk veel met je hoofd bezig, maar daar was ik vrij snel aan gewend. De eerste weken heb ik veel kennis tot mij genomen, bijvoorbeeld over alle regelgeving rond het mestplan.”

Exlan biedt veehouders abonnementen voor het overnemen van de mestboekhouding. ,,Zo worden agrariërs ontlast”, vertelt ze. ,,Zeker nu het zo complex is met de mestregelgeving is een veehouder daar bij gebaat. Op basis van de input van een veehouder – denk aan het aantal koeien en het aantal hectaren land – maak ik een bemestingsplan. Vier keer per jaar heb ik contact met de klant om te laten weten hoe hij ervoor staat en om te horen of er veranderingen zijn. Ik geef aan hoeveel mest de klant moet afvoeren of kan aanvoeren en ik geef advies omtrent BEX en KringloopWijzer. Hiermee krijgt de veehouder inzicht in de mineralenkringloop van dier, voer, bodem en mest.”

Naast de functie ervaart Josien Dikken ook de werkomgeving als prettig. ,,Exlan is een fijn bedrijf met een prettige sfeer. Het is een laagdrempelige organisatie met een jong team met veel kennis en gedrevenheid.”

 

Aeres Agree gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?