Talent voor groei
Talent voor groei
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding
  • Onze consultants komen uit de sector
  • Schakel tussen opleiding en arbeidsmarkt

Werner van Sprang

Werner van Sprang, supply chain manager bij Marginpar

‘Wees eerlijk en kritisch over jezelf’

Kwaliteit en logistiek. Dat zijn kernwoorden voor Werner van Sprang (29), supply chain manager bij Marginpar, kweker van snijbloemen. Vanaf de oogst in Afrika tot aan binnenkomst in Aalsmeer is hij betrokken bij de kwaliteit van de bloemen. Als er stroomuitval is in Ethiopië heeft dat meteen gevolgen voor de kwaliteit. En zoiets gebeurt niet zelden. ,,De bloemen kunnen dan een tijd niet worden gekoeld, waardoor ze al wat warmer bij ons binnenkomen en de doorrijping van de bloem verder is”, vertelt Werner. ,,Dat kan gevolgen hebben voor de prijs, of voor de verkooproute.”

Zo is Werner van Sprang dagelijks met kwaliteit bezig. Hij communiceert daarover met de achttien kwekerijen met wie Marginpar nauw samenwerkt. Een daarvan zit in Portugal; de andere zeventien zijn verspreid over vier Afrikaanse landen: Kenia, Ethiopië, Tanzania en Zimbabwe. Zo nu en dan bezoekt hij de kwekerijen. ,,Wat de snijbloemenwereld specifiek maakt is de beperkte houdbaarheid”, zegt Werner. ,,Zodra je de bloem oogst, snijd je het leven eruit. Dat het zo’n fragiel product is maakt de business heel interessant en dynamisch. Daarnaast zorgt de exclusiviteit van de producten voor passie. Ik werk met mensen die echt liefhebber zijn van de bloemen die wij kweken.”

Werner verkeert sinds september 2018 in de snijbloemenwereld. Na zijn studie Agrarische Economie aan de Universiteit Wageningen werkte hij bij Van Oers United als business supply analist om de processen en keten inzichtelijk te maken van leverancier tot klant. Deze baan liep af. ,,Op zo’n moment is de vraag: Welke kant wil je op? Waarin wil je je verder specialiseren?”, vertelt hij. ,,Mijn roots liggen in Boskoop, waar een vrij grote boomkwekerijsector is. Ik heb meer met sierteelt dan met de voedingstuinbouw. In mijn vorige baan ging het om bulk. Bij de fragiele snijbloemen maak je de prijzen veel meer op kwaliteit dan op hoeveelheid. Het is een ander spel. Daarbij speelt ook mee dat Marginpar vooral wat exclusievere snijbloemen op de markt brengt.”

Marginpar teelt zo’n twintig producten met in totaal ruim 130 variëteiten. Het gaat onder meer om astrantia, clematis, delphinium, gypsophila en solidago. Het duurt minimaal zes uur voor een vracht na aankomst op de luchthaven bij de loods in Aalsmeer binnenkomt. Daar werken op een doordeweekse dag gemiddeld zo’n veertig mensen. Bij binnenkomst wordt direct de temperatuur van een doos gemeten. Sommige partijen moeten eerst nog worden geïnspecteerd door de Voedsel en Waardenautoriteit. ,,Vervolgens komt het aan op het zoeken van de optimale balans. Bijvoorbeeld: zet je het product in de koelcel, of juist iets warmer? Ik maak voortdurend afwegingen over logistiek en kwaliteit.”

De functie bij Marginpar kwam evenals zijn eerste job in beeld via Aeres Agree. ,,Toen mijn eerste baan afliep heb ik opnieuw contact gezocht met consultant Robert Veenstra. Aeres Agree heeft veel contacten. Daar heb je als werkzoekende veel baat bij”, zegt Werner.
Wat is zijn tip voor mensen die een nieuwe stap in hun loopbaan willen zetten? ,,Wees eerlijk en kritisch over jezelf. Geef niet alleen aan: dit is mijn specialisme, maar ook: hier ben ik wat minder goed in. Hoe completer het beeld dat je van jezelf geeft, hoe beter Aeres Agree een goede match kan maken. Mijn ervaring is dat zij altijd wel aanknopingspunten zien en meedenken in functies die bij je kunnen passen.”

,,Daarnaast is het prettig aan deze wijze van solliciteren dat je niet met vijftig anderen op een werkgever wordt afgestuurd. Je wordt heel gericht voorgesteld”, vindt Werner. ,,De persoonlijke aandacht geeft een gevoel van vertrouwen. Je bent geen nummer.”
Aeres Agree gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?