Onze banen in de food

De foodsector is een belangrijke sector in de Nederlandse economie, we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Er spelen op dit moment veel uitdagingen in de foodsector, denk o.a. aan de klimaatdoelstellingen en de schaarste aan personeel en grondstoffen. Maar er zijn ook veel ontwikkelingen, o.a. op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Er zijn daarom veel interessante werkgevers op het gebied van food waar je als werknemer echt impact kunt maken. Aeres Agree helpt je graag met het vinden van de juiste werkgever in de foodsector.

In de foodsector hebben we het vaak over de voedingsmiddelenindustrie, ofwel de fabrikanten van alle verpakte verse en bewerkte producten voor de consument (B2C). Denk aan AGF, vlees, bakkerij en zoetwaren, zuivel, dranken, gemaksvoeding/ maaltijden, snacks en plantaardige eiwitten, maar ook fabrikanten van ingrediënten en (verpakkings)materialen, die de grondstof vormen voor verdere verwerking in de voedingsmiddelenindustrie (B2B).

Daarnaast kennen we andere schakels om deze voedingsmiddelenindustrie heen: marketing, handel en distributie, foodservice, retail, wet- & regelgeving, research & development en onderwijs: in deze schakels van de keten sta je wat verder af van het primaire productieproces van voedingsmiddelen. Als foodprofessional heb je in deze schakels vaak een adviserende rol, bijvoorbeeld als kwaliteitsadviseur, r&d technoloog of auditor.

“Ik denk graag met je mee om te kijken wat de foodsector jou te bieden heeft en hoe jij in de foodsector van betekenis kunt zijn."

Silvie van Aanholt, Senior Consultant Food

Silvie van Aanholt
Aeres Agree food richt zich met name op de startups en MKB-bedrijven in de food; bedrijven met 10 tot 250 medewerkers. In Nederland vind je ongeveer 1275 bedrijven van deze categorie in de voedingsmiddelenindustrie. Een groot deel van deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor alle private label producten die wereldwijd in de schappen van de supermarkt liggen.

Voor de voedingsmiddelenindustrie wordt het steeds belangrijker dat inhoudelijke expertise (kennis) gebruikt wordt om te innoveren en om deze innovaties te vertalen naar de markt. Als professional in de foodsector kun je op verschillende vakgebieden aan de slag: food technologie (productontwikkeling), data science, onderzoek in het laboratorium, process engineering of business innovatie. Dat betekent dat je vanuit veel verschillende opleidingen door kunt stromen naar een uitdagende baan in de foodsector, zoals de opleiding food technologie/ voedingsmiddelentechnologie, (technische) bedrijfskunde, laboratorium/microbiologie, chemie, informatica, maar ook marketing en food business/ food innovation.

Aeres Agree heeft een partnership met alle agrarische hogescholen en de WUR