Studenten in klas met docent Aeres Hogeschool Almere

Benieuwd hoe het is om als zij-instromer de stap te maken naar het onderwijs? MaudĀ  deelt haar ervaring!

Maud Swijnenburg-Verhoeff

, Helicon Velp

Maud Swijnenburg-Verhoeff

Na mijn opleiding levensmiddelentechnologie, gevolgd door een kopstudie biotechnologie kwam ik na 2 jaar werken terecht in de zuivelindustrie. Eerst bij een kaasproducent en daarna bij een bedrijf waar ik werkte aan de ontwikkeling van melkzuurbacteriën voor de zuivelindustrie. Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest in de levensmiddelentechnologie wilde ik het over een andere boeg gooien. De werktijden waren wat te wisselend voor mij en ik voelde heel erg de behoefte om mijn kennis te delen met anderen. Via Aeres Agree heb ik daarom de stap naar het onderwijs gemaakt.

 

Op dit moment geef ik les op een groen mbo binnen de opleiding Voeding & Welzijn. Ik werk met enthousiaste studenten die interesse hebben in mijn kennis en ben voor hen een sparringpartner. Naast mijn functie als kennisoverdrager ben ik ook een vertrouwenspersoon en dat vind ik een mooie rol. Verder heb ik hier fijne werktijden en krijg ik veel energie van het werk dat ik doe waardoor ik niet meer uitgeblust thuis kom na een dag werken

Om mijn bevoegdheid voor het onderwijs te halen heb ik het PDG-traject doorlopen. Dit is best wel pittig, je moet hiervoor stevig in je schoenen staan zodat je goed je grenzen kan aangeven wanneer het soms wat veel is. Ook moet je leren opgewassen te zijn tegen de pubers waarmee je werkt. Het is daarom aan te raden om goede begeleiding te zoeken.

Mijn onderwijsinstelling hielp bijvoorbeeld door mij uit te roosteren wanneer dit nodig was voor mijn studie. Daarnaast had ik een interne begeleider, waar ik terecht kon voor vragen. Ik voelde mij hierdoor gesteund in het behalen van mijn opleiding naast mijn reguliere werkzaamheden.

 

Wanneer je affiniteit hebt met jongeren (15-24 jaar) en je bereid bent om energie te steken in het behalen van je onderwijsbevoegdheid kan ik het MBO onderwijs zeker aanraden! Ik heb door de goede voorwaarden en structuur veel rust in mijn werk. Omdat het werk me zoveel energie geeft werk ik boven mijn eigen verwachting fulltime. Het onderwijs is ontzettend divers waardoor je nooit het gevoel hebt in een sleur te raken. Veel van de te leren lesstof ligt inhoudelijk vast, maar niet de manier waarop je dit overdraagt aan de studenten. Je bent dus heel vrij je eigen invulling te geven aan de hand van bepaalde richtlijnen.

Wanneer je twijfelt of het onderwijs misschien iets voor jou is zou ik zeker adviseren eens mee te kijken met iemand die lesgeeft. Zelf ben ik blij dat ik de stap heb gemaakt en dit voelt nog steeds als de juiste keuze.

 

Aeres Agree heeft een partnership met alle agrarische hogescholen en de WUR