ChatGPT gebruiken bij het vinden van een baan

Date
AI, zoals ChatGPT, zijn steeds prominenter aanwezig in ons dagelijks leven. ChatGPT is een chatbot die niet alleen met je kan praten, maar ook teksten kan schrijven op jouw verzoek. Maar wist je dat ChatGPT je ook kan helpen bij het vinden van een baan? Lees ons artikel en ontdek hoe!
In dit nieuwsartikel geven we je een aantal handige tips voor het gebruiken van ChatGPT bij het vinden van een baan. ChatGPT kan je het beste helpen als je duidelijke prompts schrijft. Daarnaast is het goed om te weten dat we voor dit artikel gebruik maken van de gratis variant van ChatGPT, genaamd GPT-3.5. De data die gebruikt wordt is actueel tot september 2021.

Prompt
Een prompt is in dit geval een tekstuele opdracht die je ChatGPT geeft. Zorg dat een prompt altijd duidelijke specifieke instructies bevat, geef format en structuur op en gebruik actiewoorden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een (eenvoudige) prompt.

Hoe vind ik bedrijven die bij mij passen?
Zorg eerst dat je weet bij wat voor soort bedrijven je zou willen werken. Daarvoor kun je natuurlijk ook ChatGPT gebruiken. Zorg dat je in gesprek komt met ChatGPT door het opzetten van een goede prompt of inleiding.

Voorbeeld: "Dag Chat, ik ga op zoek naar een nieuwe baan. Kun je mij advies geven en mij hierbij helpen? Ik merk dat ik moeite heb bij het vinden van productiebedrijven in de food sector. Het gaat om de regio Nijmegen met een straal van 30km.";

ChatGPT geeft dan een uitgebreide reactie waarin je concrete voorbeelden krijgt van bedrijven. Daarnaast krijg je advies met een volledig stappenplan hoe je online verder kunt zoeken en hoe je de vervolgstappen inzet.

Een baan op basis van mijn competenties
Wellicht ben je startend op de arbeidsmarkt en ben je nog zoekend naar wat goed bij jou als persoon past. Zorg dan dat je vooraf eerst voor jezelf helder hebt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Daaruit formuleer je voor jezelf een aantal competenties. Vraag dan ChatGPT naar een aantal vacatures die daarbij kunnen aansluiten in de branche die bij je past.

Voorbeeld: "Dag Chat, dit zijn mijn belangrijkste persoonlijke competenties: doelgericht, analytisch, communicatief, gestructureerd en nauwkeurig. Wat voor baan op hbo-niveau in de voedingsmiddelenindustrie sluit hier goed bij aan?";

ChatGPT geeft dan een uitgebreide opsomming van verschillende functies. Voor iedere functie worden de benodigde competenties benoemd en wordt er een korte omschrijving gegeven van het werk waarop de competenties aansluiten.

Hulp bij het schrijven van een motivatiebrief
In dit geval gaan we een iets uitgebreidere prompt schrijven, waarbij we meer informatie geven.

Voorbeeld: "Dag Chat, je bent nu een copywriter en gaat mij helpen bij het schrijven van een motivatiebrief. Ik wil namelijk een motivatiebrief voor de functie van kwaliteitsmanager bij het bedrijf genaamd "Biscuit factory". Gebruik als motivatie mijn competenties: doelgericht, analytisch, communicatief, gestructureerd en nauwkeurig. Ik heb inmiddels 5 jaar ervaring bij mijn huidige werkgever in kwaliteitsborging in mijn rol als kwaliteitsmedewerker. Ik heb ook een passende hbo richting voedingsmiddelentechnologie. Gebruik in de tekst maximaal 1500 leestekens en hanteer een formele schrijfstijl. Geef twee versies van de motivatiebrief en vraag mij welke het beste past.";

ChatGPT zal dan twee versies voor je maken. Je zult versteld staan van het resultaat. Het is raadzaam om voor één van de versies te kiezen waarna je ChatGPT nog aanpassingen kunt laten doen. Of je doet deze natuurlijk zelf!

Tips bij het voeren van een sollicitatiegesprek
Heb je dan alles op een rijtje, dan word je misschien wel uitgenodigd voor een gesprek. Ook hiervoor kun je ChatGPT om raad vragen. We stellen de prompt nu zo op dat we in gesprek komen met ChatGPT. Dit zorgt voor betere en persoonlijkere resultaten.

Voorbeeld: "Dag chat, stel je op als mijn jobcoach. Ik ben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar ik heb wat hulp nodig in de voorbereiding. Ik vind het namelijk wat spannend, maar ik weet ook niet goed hoe ik dit moet aanpakken. Je mag mij natuurlijk vragen stellen om meer over mij, het bedrijf en de functie te weten te komen.";

Je zult merken dat je meer input moet geven om tot betere resultaten te komen. Dit kost wat meer tijd en input, maar het verschil in het resultaat is duidelijk merkbaar.

Hopelijk hebben we je zo meer handvatten kunnen geven bij het vinden van een baan mét ChatGPT als coach. Heb je nog vragen of wil je met ons sparren? Neem dan contact op met een van onze collega's via de medewerkerspagina.

ChatGPT heeft mij geholpen in de voorbereiding op mijn sollicitatie voor mijn baan bij Aeres Agree. Efficiƫnt en handig!

Carlijn de Bruijn, Recruiter

Aeres Agree heeft een partnership met alle agrarische hogescholen en de WUR