Hoe kun je Generatie Z het meest effectief benaderen als het gaat om employer branding?

Date
Opgegroeid in een wereld vol technologie. Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, is de focus in de hedendaagse arbeidsmarkt. Inclusie, autonomie en werk-privé-balans zijn kenmerkend voor hen. Leer meer over deze generatie en hoe je ze bereikt in ons nieuwste artikel!
Kenmerken van Generatie Z

1. Opgegroeid in een wereld vol technologie: generatie Z is opgegroeid in een tijdperk van digitale revolutie. Ze zijn bedreven in het gebruik van technologie en verwachten een naadloze integratie in hun werkprocessen.

2. Hechten grote waarde aan diversiteit en inclusie: generatie Z waardeert gelijkheid en diversiteit. Werkgevers moeten een inclusieve werkomgeving creeën waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

3. Zoeken verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in hun werk: deze generatie is proactief en verlangt naar verantwoordelijkheid. Ze willen bijdragen aan het succes van hun organisatie en verwachten autonomie in hun taken.

4. Werk-privé-balans staat hoog op hun prioriteitenlijst: generatie Z hecht waarde aan hun persoonlijke leven en wil een goede balans tussen werk en vrije tijd. Ze zoeken naar werkgevers die deze balans ondersteunen.

Hoe te benaderen en te bereiken?

Om deze nieuwe generatie succesvol te benaderen en te behouden, moeten werkgevers begrijpen wat deze generatie motiveert en hoe ze optimaal kunnen presteren in een professionele omgeving. Hier geven we enkele essentiële punten om Generatie Z te begrijpen en effectief met hen om te gaan.

1. Open en eerlijke communicatie: generatie Z waardeert transparante communicatie. Werkgevers moeten duidelijk zijn over bedrijfsdoelen, verwachtingen en de impact van het werk van deze generatie. Open gesprekken over doelen en feedback zijn cruciaal.

2. Bied mentorprogramma's en kansen voor persoonlijke en professionele groei: net als Generatie Y, is Generatie Z bereid om te leren en te groeien. Werkgevers kunnen mentorprogramma's aanbieden en kansen voor ontwikkeling om hun potentieel te benutten.

3. Flexibele werkregelingen: het aanbieden van flexibele werkschema's en het creëren van een diverse en inclusieve werkomgeving zijn essentieel. Overweeg faciliteiten zoals vegetarische of veganistische kantines, ruimtes voor meditatie of gebed, en andere voorzieningen.

4. Gebruik visuele inhoud: generatie Z is sterk visueel ingesteld. Plaats foto's, video's en infographics die de bedrijfscultuur, successen en medewerkers in de schijnwerpers zetten. Dit spreekt hun voorkeur voor visuele informatie aan.

5. Digitale aanwezigheid en social media: het is vanzelfsprekend dat je organisatie actief is op sociale media. Dit is de plek waar Generatie Z informatie zoekt en met je merk in contact komt.

6. Authentieke verhalen: vertel authentieke verhalen over je bedrijf en werknemers. Storytelling helpt bij het opbouwen van een emotionele band met deze generatie.

7. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): benadruk je bedrijfsdoelstellingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Laat zien hoe je organisatie zich inzet voor een positieve impact op de samenleving en het milieu, en benadruk je betrokkenheid bij people, planet en profit.

8. Ondersteuning van werk-privé-balans: toon dat je organisatie de behoefte aan een goede werk-privé-balans begrijpt en ondersteunt. Dit kan bijdragen aan het aantrekken en behouden van Generatie Z-talent.

9. Luister naar feedback: geef Generatie Z-werknemers en sollicitanten de kans om hun mening te delen en input te leveren. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve relatie en het verbeteren van je employer brand.

In de snel veranderende arbeidsmarkt, met name ook in de agribusiness, food, groene ruimte en milieu en groen onderwijs, is het cruciaal voor werkgevers om de unieke kenmerken en verwachtingen van Generatie Z te begrijpen en hierop in te spelen. Door open communicatie, kansen voor groei, flexibiliteit en een inclusieve werkomgeving te bieden, kunnen organisaties deze nieuwe generatie aantrekken en behouden, wat uiteindelijk zal bijdragen aan het succes en de groei van de organisatie.

"Om Gen Z echt aan boord te krijgen en te houden, is het cruciaal dat werkgevers snappen wat hen motiveert en hoe ze op hun best presteren in een werksetting."

Anouk Tromp, Recruiter

Terug naar nieuwsoverzicht

Aeres Agree heeft een partnership met alle agrarische hogescholen en de WUR